FAQ su vecsinou casto kladene otazky. Za takmer pol roka co som na tomto fore a strasnke som tych otazok moc nevidel. Vseobecne veci su vecsinou pisane v kategorii andorid a na wikipedii a otazky, na ktore sa pytas ti zodpoviem vecsinou ja, lebo mam forum otvorene takmer stale, alebo skuseny admin s nickom admin, alebo ktorykolvek ochotny clovek tu na fore. O tom predsa komunita Open Source je

Za radu dakujeme a urcite sa silno zamyslime, co sa s tym da robit, pretoze momentalne je v poradi uz dost veci, na ktore zatial nieje cas.
k tvojim otazkam...
na vstup do marketu ti staci tvoj vlastny Google accout(google mail), ktory zadas pri prvom zapinani androidu. Potom staci uz len zapnut aplikaciu Market, vybrat / vyhladat co chces naintalovat a kliknut na install. Potom ju najdes v zozname aplikacii. S platenim je na slovensky velky problem - google zatial tuto sluzbu na slovensku a vobec v europe neposkytuje a preto sa my - Europania dostaneme len k neplatenym aplikaciam. Pocul som ze sa tu niekto na fore chystal kupit americku SIM kartu, ale ako to dopadlo uz neviem.
Mozes to brat ako nevyhodu, ale 57% aplikacii pre Android je zadarmo, takze o moc neprichadzas

android je linux a ma velmi presne stanovene pravidla, co aplikacie mozu a co nie, aby sa nenarusila bezpecnost a stabilita systemu. ROOT androidu znamena, ze ziskas ako uzivatel plnu kontrolu nad systemom - nieco ako admin v starsich verziach Windowsu (sudo v linuxe), cize mozes prepisovat systemove subory a aplikacie ktore spustis mozu robit s telefonom doslova cokolvek. Ziskas tym moznost preinstalovat cely system bez toho aby si zapojit telefon k pocitacu, mozes tam nahodit vlastny - upraveny system s moznostami ake len chces. Na internete je mnozstvo "how to" a upravenych "ROM" ktore maju rozne vyhody aj nevyhody, vecsinou su rychlejsie, alebo stabilnejsie ako oficialna ROM od vyrobcu telefonu, ktoremu niekedy trva cele mesiace, kym vytvori ROM napriklad s androidom 2.1 pre niektory konkretny model - na HTC Hero sme sa dockali az tento mesiac - 2.1 mala byt uz vo februari a to je zatial dostupna len pre Belgicko a Britaniu.

(romka pre konkretny pristroj musi byt totiz optimalizovana a uplne vyladena, aby isiel system plynule, aby nebol zbytocne narocny, aby nesekal, aby nebola zbytocne plna ramka...)
aplikacie, ktore najdes na internete s koncovkou .apk su instalacky pre android, mozes si ich nainstalovat priamo cez pc (cez USB kabel ak vyrobca tvojho telefonu takyto soft pre pc vytvoril) alebo poslat do telefonu a tam otvorit, alebo stiahnut priamo cez telefon. Samotna instalacia je primitivne jednoducha. Pred instalaciou takejto aplikacia(ktora je z neznameho zdroja a preto moze byt nebezpecna) vyzaduje android, aby si povolil v nastaveniach instalaciu aplikacie ktora nieje z marketu (defaultne je to prirodzene zakazane).
dufam ze som zodpovedal tvoje otazky dostatocne a v pripade akychkolvek nejasnosti sa pytaj..