FAQ, Zakladne pojmy

ak si neviete s niečím rady alebo chcete vylepšiť fórum

FAQ, Zakladne pojmy

Poslaťod winterguy » Pia 16. Júl 2010 12:08:59

Ahoj,
Prešiel som si cele fórum a aj Home stránku, ale nenašiel som vysvetlivky základných pojmov a ani FAQ.
Ako niekto kto nemá skúsenosti s Android mobilami by som niečo podobné uvítal. Zvažujem že si androida kúpim, ale predtým by som potreboval nejaké info. Verím že je viac takých ľudí a toto môže výrazne pomôcť rozširovaniu komunity.
Informácie ktoré som nenašiel:
Čo všetko potrebujem na vstup do Android maketu? A akým spôsobom prebieha platba za aplikácie?
Čo znamená root systému a čo tým dosiahnem?
Dajú sa aplikácie stiahnuť na počítači a potom ich inštalovať do mobilu?

Určite sa ešte nejaké otázky nájdu, preto by som doporučil vytvoriť otvorenú tému kde by sa na podobné otázky odpovedalo ;)
Obrázok užívateľa
winterguy
zelenáč

Re: FAQ, Zakladne pojmy

Poslaťod maurice » Pia 16. Júl 2010 15:36:09

FAQ su vecsinou casto kladene otazky. Za takmer pol roka co som na tomto fore a strasnke som tych otazok moc nevidel. Vseobecne veci su vecsinou pisane v kategorii andorid a na wikipedii a otazky, na ktore sa pytas ti zodpoviem vecsinou ja, lebo mam forum otvorene takmer stale, alebo skuseny admin s nickom admin, alebo ktorykolvek ochotny clovek tu na fore. O tom predsa komunita Open Source je :D
Za radu dakujeme a urcite sa silno zamyslime, co sa s tym da robit, pretoze momentalne je v poradi uz dost veci, na ktore zatial nieje cas.

k tvojim otazkam...
na vstup do marketu ti staci tvoj vlastny Google accout(google mail), ktory zadas pri prvom zapinani androidu. Potom staci uz len zapnut aplikaciu Market, vybrat / vyhladat co chces naintalovat a kliknut na install. Potom ju najdes v zozname aplikacii. S platenim je na slovensky velky problem - google zatial tuto sluzbu na slovensku a vobec v europe neposkytuje a preto sa my - Europania dostaneme len k neplatenym aplikaciam. Pocul som ze sa tu niekto na fore chystal kupit americku SIM kartu, ale ako to dopadlo uz neviem.
Mozes to brat ako nevyhodu, ale 57% aplikacii pre Android je zadarmo, takze o moc neprichadzas
Obrázok

android je linux a ma velmi presne stanovene pravidla, co aplikacie mozu a co nie, aby sa nenarusila bezpecnost a stabilita systemu. ROOT androidu znamena, ze ziskas ako uzivatel plnu kontrolu nad systemom - nieco ako admin v starsich verziach Windowsu (sudo v linuxe), cize mozes prepisovat systemove subory a aplikacie ktore spustis mozu robit s telefonom doslova cokolvek. Ziskas tym moznost preinstalovat cely system bez toho aby si zapojit telefon k pocitacu, mozes tam nahodit vlastny - upraveny system s moznostami ake len chces. Na internete je mnozstvo "how to" a upravenych "ROM" ktore maju rozne vyhody aj nevyhody, vecsinou su rychlejsie, alebo stabilnejsie ako oficialna ROM od vyrobcu telefonu, ktoremu niekedy trva cele mesiace, kym vytvori ROM napriklad s androidom 2.1 pre niektory konkretny model - na HTC Hero sme sa dockali az tento mesiac - 2.1 mala byt uz vo februari a to je zatial dostupna len pre Belgicko a Britaniu. :lol: (romka pre konkretny pristroj musi byt totiz optimalizovana a uplne vyladena, aby isiel system plynule, aby nebol zbytocne narocny, aby nesekal, aby nebola zbytocne plna ramka...)

aplikacie, ktore najdes na internete s koncovkou .apk su instalacky pre android, mozes si ich nainstalovat priamo cez pc (cez USB kabel ak vyrobca tvojho telefonu takyto soft pre pc vytvoril) alebo poslat do telefonu a tam otvorit, alebo stiahnut priamo cez telefon. Samotna instalacia je primitivne jednoducha. Pred instalaciou takejto aplikacia(ktora je z neznameho zdroja a preto moze byt nebezpecna) vyzaduje android, aby si povolil v nastaveniach instalaciu aplikacie ktora nieje z marketu (defaultne je to prirodzene zakazane).

dufam ze som zodpovedal tvoje otazky dostatocne a v pripade akychkolvek nejasnosti sa pytaj..
Samsung Galaxy Note, stock rom, root
Obrázok užívateľa
maurice
Administrátor

Poslaťod winterguy » Pia 16. Júl 2010 17:47:57

Dik za odpovede
..dostaneme len k neplatenym aplikáciam..

Existuje aj warrez s cracknutými platenými aplikáciami? (videl som platený GBA emulátor ktorý by som chcel) :D
Obrázok užívateľa
winterguy
zelenáč

Poslaťod maurice » Pia 16. Júl 2010 19:24:16

no najde sa vsetko, ale o tom tu na oficialnom fore nemozes pisat, lebo budes zruseny a vymazany. ale pokial ide o GBA emulatory a podobne veci, v markete je toho dost aj zadarmo ;)
Obrázok užívateľa
maurice
Administrátor

Poslaťod winterguy » Sob 17. Júl 2010 14:40:20

Na inštalovanie aplikácií z Marketu potrebujem byť pripojený k internetu?
Obrázok užívateľa
winterguy
zelenáč

Poslaťod Pan-Palo-1 » Sob 17. Júl 2010 21:36:47

ano
Nokia N900 ( Maemo5 / Android 2.2 )
Samsung Galaxy S2 4.0.3 XXLPS
Obrázok užívateľa
Pan-Palo-1
kapitán

Poslaťod winterguy » Uto 20. Júl 2010 11:13:59

Tie neoficiálne updaty sa dajú nainštalovať do ktoréhokoľvek mobilu? Či musím zohnať konkrétny software, pre konkrétny mobil? Pretože zvažujem kúpu Orange Boston a bojím sa že sa nepohnem z 1.5, nakoľko je to zriedkavo používaný telefón (v porovnaní so svetom).
Obrázok užívateľa
winterguy
zelenáč

Poslaťod geforce85 » Štv 22. Júl 2010 17:45:54

Každý telefón je špecifický a preto na každý musíš použiť pravé pre neho upravenú ROM
HTC DESIRE
16GB SDHC class 6
CM 7 A2SD
ADWLauncher EX
Obrázok užívateľa
geforce85
budovateľ

Poslaťod maurice » Štv 22. Júl 2010 19:08:22

Je tu ista moznost, ze Orange Boston je len "prebaleny" iny model, ako napriklad (ak sa nemylim) htc hero je T-Mobile G2. Treba si nastudovat specifikacie, typ procesoru, rozlisenie a vsetko, mozno ze sa najde "klon" ktory bude kompatibilny. Takto isto sa prehadzovali kedysi romky napriklad na SE k800 / k810, S500 / w580, k750 / w800 pretoze modely mali identicke "vnutornosti", zacal by som asi pri tom, kto model Boston pre Orange vyraba..

Ja osobne by som si ale takyto model nekupoval bez toho ze budem mat istotu, ze nebudem nuteny pouzivat ich upraveny software. Stavim sa, ze su v tom systeme na kazdom kroku odkazy na orange world... ale pokial tvrdis, ze v tej cenovej kategorii je bezkonkurencne najlepsi....
Obrázok užívateľa
maurice
Administrátor

Poslaťod winterguy » Pia 23. Júl 2010 15:30:29

Je to asi najlacnejší android na SK trhu. Má klony: apanda A60, wellcom A88, vibo A688. Na apandu už je vraj beta 2.1 ale ten mobil sa predáva na čínskom trhu (alebo niekde tam, na videách a obrázkoch sú tie aziatské kliky háky) Takže neviem ako s prekladom :P
Obrázok užívateľa
winterguy
zelenáč

Ďalší

Späť na Otázky a pripomienky k fóru

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť