Oficiálna 2.1 pre HTC Hero, tak trochu neoficiálne

všetko ohľadom kódovania pre Androida

Oficiálna 2.1 pre HTC Hero, tak trochu neoficiálne

Poslaťod maurice » Štv 15. Júl 2010 9:30:32

Už to bude rok, čo spoločnosť HTC oznamuje a odkladá a znovu oznamuje aktualizáciu romky pre model Hero z verzie 1.5 na 1.6, potom na 2.1 a v posledných týždňoch sa objavovali aj správy, že 2.1 už vyšla. Pre Európu najskôr len ako FOTA(firmware over the air) ktorej inštalácia ale nebola takmer vôbec poznať a išlo stále len o 1.5. V rôznych častiach sveta ale nová romka (vraj) už vyšla, na oficiálnej stránke HTC pre Európu sa ale reálne nič neobjavilo, dal som sa preto do hľadania a tu je výsledok.

Na fóre XDA Developers, ktoré je akýmsi strediskom všetkých možných upravených romiek sa objavilo vlákno, kde boli linky na stiahnutie "nedotknutých" ROM pre HTC Hero pre rôzne kontinenty, rozhodol som sa preto tú pre Európu stiahnuť, nahodiť a niečo vám o nej napísať.

Nová romka má označenie 3.32.405.1 a skutočne je to update na verziu 2.1(hurá!). Chcel by som podotknúť, že tieto prvé dojmy a postrehy, ako aj stručné inštrukcie sú len pre používateľov HTC Hero. Všetko je len o porovnaní Hero 1.5 a 2.1 a nebudú uvedené žiadne informácie o iných prístrojoch s Androidom 2.1. Snažil som sa to napísať tak, aby tento text pochopil aj človek, ktorý nevie čo je to root(správca/admin systému) a romka(ROM - špeciálna verzia operačného systému).

Keďže nieje na 100% isté, že romka je oficiálna, musím uviesť dobre známu vetu, "nikto za nič neručí a všetko robíte na vlastnú zodpovednosť".

Pred inštaláciou je vhodné si odzálohovať kontakty, napr. cez HTC Sync, ktoré je tak či tak potrebné si nainštalovať pred inštaláciou 2.1, tak isto návod čo všetko treba spraviť pred inštaláciou je tu http://www.htc.com/europe/SupportDownload.aspx?p_id=283&cat=2&dl_id=775, potom len stači spustiť .exe súbor, ktorý najdete tu http://shipped-roms.com/shipped/Hero/RUU_Hero_HTC_WWE_3.32.405.1_R_Radio_63.18.55.06P_6.35.15.11_release_signed.exe a ďalej postupujte podľa návodu z prvého linku.

Prvé zapnutie trvá trochu dlhšie nasleduje štandardná nastavovačka všetkého čo sa dá. Slovenčiny sme sa zase nedočkali, ale čestina je podporovaná. Potom sa zapne HTC Sense, kde sa veľa zmien neobajvilo, celé sa mi zdá trochu viac kontrastné, pribudlo zopár widgetov. Novinkou je možnosť doinštalovať si ďalšie widgety v +/widget/get more HTC widgets, kde je napríklad Today in History, alebo šikovný "debilníček" a takzvané "sticky notes". V HTC Sense je už štandardne možné používať Android widgety, ktoré sa tak isto oproti 1.5 pomenili a pribudli. Zmenila sa napríklad aplikácia YouTube, kde ide čisto len o vzhľad. Tak isto Camera a Camcorder sú trochu iné, ale zázraky nečakajte. Pribudlo tlačíko pre zoomovanie, možno zopár efektov, ale tu si niesom istý. Nikdy som ich na 1.5 nepoužíval, ale tu ma zaujalo prevedenie efektu solizácie. Vzhľad nastavení týchto dvoch prepojených aplikácií sa úplne zmenil, teraz to vyzerá ako taká vysúvacia lišta.

Android 2.1 má oproti 1.5 rozšírený multitouch (pribudol napríklad v Google Maps) a v Sense pribudla funkcia zobrazenia všetkých 7 plôch naraz(dvomi prstami, alebo ďalším stlačením tlačítka Home). V celom systéme sú ikony z 2.1, zmenila sa aj organizácia nastavení. Zmeny však niesu tak veľké, aby ste sa v nich úplne stratili, ale pribudlo toho viac. 2.1 taktiež rozširuje možnosti aplikácií, vďaka nej si môžte nainštalovať aplikácie ako Goggles, či IMDb. Tak isto niektoré základné aplikácie v 2.1 sú rozšírené o nové funkcie, napríklad Google Maps má aj navigáciu. Čo sa týka podpory aplikácií ktoré ste používali do teraz - nainštalované vám prirodzene nezostanú, ale vo vynovenom markete som ja našiel všetko čo som používal na 1.5 a naopak mám pocit, že je tam toho oveľa viac.

Nová "romka" nemá v porovnaní s predchádzajúcou citelný vplych na rýchlosť reakcii a plynulosť systému. Po niekoľkých dňoch testovania je jediný zistený rozdiel vo voľnej pamäti RAM, ktorej o čosi menej, čo sa pravdepodovne odrazí na výdrži batérie. To ale neviem potvrdiť, pretože stále niečo nahrávam cez USB, pri čom sa Hero prirodzene nabíja. Po zapojení sa objaví ponuka štyroch možností - len nabíjanie, HTC Sync, zdielanie dát a zdielanie internetu, čo určite urýchli prácu.

Systém mi už nevypisuje "error" keď je plná pamäť RAM a niektorý proces vypína. Veľmi zaujímavou novinkou je ikona, ktorá informuje o spotrebe enegrie. Percentuálne rozpíše a na grafe ukáže, ktorá časť prístroja je najväčším žráčom energie (displej, wifi, základný systém, konkrétna aplikácia). Na wifi sa pripája rýchlejšie, už sa mi nestáva, že sa nepripojí automatický na skrytú zapamätanú sieť a teda nemusím otvárať nastavenia a klikať na tlašítko Scan. Novinkou je aj to, že sa ako odkaz na plochu dajú pripnáť aj nastavenia - nielen všetky, ale priamo nastavenia pre wii, Bluetooth, či nastavenia zvuku a displeja. Práve spomenuté Bluetooth ma potešilo, už sa dajú posielať a prijímať súbory bez nutnosti rootovať systém a na plochu sa dá pripnúť odkaz na prijaté súbory z Bluetooth. Ja osobne som si ale už zvykol na USB kábel, pretože kým zapnem BT a pošlem zopár skladieb, mám kábel vyhrabaný, zapojený, odpojený, uprataný a telefón sa mi pri tom nabíja.

Niekedy mám pocit, že prehliadač akosi pomalšie načítava stránky, ale možno je to len taký pocit. Možno je to preto, že čiastočne podporuje flash na stránkach. Na vrchu stránok je vždy adresový riadok, keď ho nechcete vidiet, treba posunúť stránku trochu vyššie. Dosť ma to irituje. Úplne zmizla aplikácia Home, čo ma dosť mrzí. Je vlastne základnou obrazovkou Androidu a HTC tu ponechalo len HTC Sense. V Androide 1.5 sa dala HTC Sense vymeniť za Home, alebo sa dali používať obe naraz. Ďalšia dôležitá info je, že telefón sa pri väčšej záťaži prehrieva. Keď som včera večer pozeral flash videa, po asi 10 až 20 minútach bol nepríjemne horúci. Nie až tak že by som sa popálil, ale 50 stupňov mohol mať.

To sú teda moje prvé dojmy a postrehy. Screenshoty vám poskytnúť nemôžem, pretože neviem ako ich vytvoriť bez rootovania androidu a bez počítača s MS Windows :roll:

Svoje pripomienky a otázky píšte dolu, rád vám na ne odpoviem :)
Samsung Galaxy Note, stock rom, root
Obrázok užívateľa
maurice
Administrátor

Späť na Manuály, príručky, tipy a triky, hacky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť